Onderzoek weetjes

Bekijk de infographic van het onderzoek Communicatie uitgevoerd in september 2015. Wilt u het complete rapport ontvangen, of meer informatie over BiebPanel? Neem dan contact op met Berthy Nijhuis, tel. 023 55 46 344 of e-mail bnijhuis@probiblio.nl

 

Download de infographic

 

Resultaten vierde BiebPanel onderzoek 2015: Activiteiten en Samenwerkingspartners

maandag 25 april 2016

In maart is de rapportage van het vierde BiebPanel onderzoek opgeleverd. Twee onderwerpen stonden in dit onderzoek centraal: activiteiten die de Bibliotheek organiseert en samenwerking van de Bibliotheek met andere partijen. Van de resultaten is, naast het totaalrapport, een overzichtelijke infographic gemaakt.

De belangrijkste uitkomsten over activiteiten:

  • Eén op de vijf BiebPanelleden heeft in 2015 deelgenomen aan een activiteit van de bibliotheek;
  • Men is positief over de bezochte activiteiten, in die zin dat men ze zou aanbevelen aan familie en vrienden;
  • Favoriete activiteiten zijn schrijverspresentaties, informatieve lezingen over een bepaald thema en tentoonstellingen, workshops en cursussen;
  • Meest interessante onderwerpen voor een activiteit, lezing of cursus van de bibliotheek: literatuur, kunst & cultuur, plaatselijke onderwerpen en geschiedenis.

Er zijn duidelijke verschillen in voorkeur tussen de doelgroepen. Jongeren hebben bijvoorbeeld meer interesse in psychologie, creatieve hobby’s, koken en opvoeding van de kinderen terwijl ouderen juist meer in literatuur, kunst & cultuur en geschiedenis geïnteresseerd zijn. Vrouwen zijn in veel meer verschillende onderwerpen geïnteresseerd dan mannen.

  • Leden gaan vooral naar activiteiten om informatie te krijgen, voor de persoonlijke ontwikkeling en ter ontspanning;
  • Een grote groep leden bezoekt geen activiteiten, naar eigen zeggen vooral vanwege gebrek aan tijd en interesse, maar ook door onbekendheid met het aanbod.

Als het gaat om samenwerking van de bibliotheek met andere organisaties, dan:

  • Zien leden zeker de waarde van samenwerking met partners, nog meer voor de samenleving dan voor zichzelf;
  • Meest waardevol vinden ze samenwerking met andere bibliotheken, met scholen, de gemeente, musea, de boekhandel en de kunstuitleen;
  • Meest interessante partijen om mee onder één dak te zitten zijn volgens de panelleden een kunstuitleen en een café/restaurant.

 

Voor meer informatie

Bent u benieuwd naar de andere, specifieke resultaten en acties naar aanleiding van dit onderzoek, waaraan bijna 14.000 BiebPanelleden hebben meegedaan? Wilt u meer weten over BiebPanel of heeft u ideeën en input voor een onderzoek? Neem contact op via onderzoek@probiblio.nl.

ProBiblio is inmiddels bezig met de analyse van het volgende onderzoek. Dat gaat over de algehele tevredenheid over de Bibliotheek en gaat dieper in op een aantal thema’s en diensten van de Bibliotheek. Ook e-books komen uitgebreid aan de orde.

Onderzoekskalender 2016

 

Onderzoek

Start in

 

Algehele Tevredenheid

 

Maart 2016

 

Collectie en informatiefunctie

 

Juni 2016

 

NTB

 

September 2016

 

NTB

 

November 2016